Lean Exterior Structure from Innovative Concrete

An architectural marvel, The Rolex Learning Center sports concrete sculpted to evoke the peaks and plunges of the Swiss Alps that serve as its background.  

Story: Xaroj Phrawong

Bird’s-eye-view of The Rolex Learning Center

Image: www.arquitectura.uc.cl

Amidst the shivering cold at the Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne or EPFL in Lausanne, Switzerland stands a white concrete layer that peaks and plunges in harmony with the distant Alps in the background. This concrete page sports large open spaces across its interior resembling a slice of Swiss cheese waiting to be part of a sandwich. However, this is no giant cheese, within these wide open spaces lie great functional spaces. As a matter of fact, this innovative construction is so advanced that is has become an architecture marvel of the 21st century.

Bird’s-eye-view of The Rolex Learning Center under construction

Image: www.en.wikipedia.org

The giant undulant concrete structure that flows along the curving outlines at EPFL is ‘The Rolex Learning Center’. The center is designed by Japanese Pritzker Architecture Prize firm, SANAA under the supervision of Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa. In the designing process, the architects traveled to the area which stands as part of the Alps. The geography, stairways, and slopes became their inspiration for the flow of indoor functional spaces towards the exterior. In creating the design, the architects envisioned the interaction of 21st century students. The outdoor space is designed to support the various activities integral to the institute’s research and development for science and technology. The laboratory, library, and seminar hall are separate, but not isolated. They remain connected to the curve, convex, and concave outline. As we enter, we find ourselves slowly and continually passing functional areas. The convex defines the functional area of a meeting room or a mini theater. The architects wanted an expression of inter-connectivity across an area over 22,000-square meters for 600 people. Moreover, the space needed to not only evoke but be part of the outdoor landscape that leads up to Lake Geneva with the Alps in the background

The arch which blurs indoor functional areas and outdoor entrance

Image: www.architektur.mapolismagazin.com

Indoor functional space

Image: www.architektur.mapolismagazin.com

The architect’s aspiration is made possible by the structural engineers at Japan’s SAPS or Sasaki and Partners who collaborated in designing this exterior structure. Together with European engineers at B+G Ingenieure Bollinger und Grohmann GmbH, they were able to deliver the requirements to meld all the functional spaces with the curving outlines. The structural design used pre-stressed cables concrete to support the numerous curves. The curves are used as partition which lead to the rather wide 55-90 meters entrance. The contractors used laser-cut 2.50 x 2.50 meters wood as formwork for the curved layers. The construction used over 1,400 sheets of wood formwork which utilized GPS technology at the actual location to accomplish the accurate measurements required. The structure is composed of several thin sheets that gained curves from twisting pressure within itself. Although the concrete sheets barely touch the ground they have weight-bearing capacity. This is the innovation that created a sculptural masterpiece at Lake Geneva.

Indoor and outdoor functional space at The Rolex Learning Center

Image: (top) www.en.wikipedia.org (bottom) www.detail-online.com

Central court

Image: www.detail-online.com

In terms of energy saving, the architecture invites natural sunlight via its double-pane windows along the outdoor walls and court. Ventilating and heating systems are embedded allowing efficient energy consumption within the indoor spaces. As a result, the building was awarded the Minergie Label, the standard used in Switzerland for measuring environmental excellence in buildings.

Considering the challenges in terms of architecture and structure, this Learning Center can be recognized for its courage to innovate in the early 21st century.

Image: Rolex Learning Center

 

Reference

เรื่อง: SCG Experience

3 วัสดุปูพื้นภายนอก เนรมิตพื้นที่รอบบ้านให้สวยในสไตล์ตะวันตก

วัสดุปูพื้นภายนอก ที่จะมาช่วยสร้างสรรค์พื้นหน้าบ้าน ทางเดินรอบบ้าน ลานจอดรถ พื้นทางเดินในสวน หรือแม้กระทั่งสวนเล็กๆ หลังบ้าน ให้ได้บรรยากาศสวยงามสุดคลาสสิก เสมือนอยู่ในดินแดนของประเทศแถบตะวันตก  

       สำหรับใครที่ชื่นชอบหรือหลงใหลในบรรยากาศอันสวยงามของถนนหนทางหรือพื้นทางเดินที่สุดแสนจะคลาสสิกในประเทศแถบตะวันตก อย่าง อิตาลี สเปน อังกฤษ หรือฝรั่งเศส จนเก็บมาเป็นสไตล์ในฝันแล้วล่ะก็ เรามี 3 วัสดุปูพื้นภายนอก ที่จะมาเนรมิตพื้นทางเดินรอบบ้าน ลานจอดรถ พื้นทางเดินในสวน หรือแม้กระทั่งสวนหย่อมเล็กๆ หลังบ้าน ให้สวย โดดเด่น เสมือนได้อยู่ท่ามกลางประเทศในแถบยุโรปกันเลยทีเดียว ไม่ว่าจะเป็น Stamp Pave, Carpet Stone และ Stamp Concrete

       1. สร้างพื้นทางเดินมิติใหม่ด้วยเสน่ห์จากลายหิน กับ Stamp Pave กระเบื้องปูพื้นที่มีรูปทรงและเส้นสายของลายแผ่นหินที่แตกออกอย่างเป็นธรรมชาติ มีหลากหลายสีสันและลวดลายให้เลือกใช้ มาพร้อมกับความแข็งแรง ทนทาน ชั้นสีผสมอยู่ในเนื้อคอนกรีต ทำให้สีไม่หลุดล่อน และทำความสะอาดง่ายเพราะผ่านการเคลือบผิวหน้าด้วยน้ำยาเคลือบเงาผิวคอนกรีตโดยเฉพาะจากโรงงาน เหมาะสำหรับปูพื้นทางเดินในสวน ลานจอดรถ และพื้นที่อเนกประสงค์รอบๆ บ้าน ให้บรรยากาศในสไตล์ที่ไม่เคยตกยุค

ภาพ: Stamp Pave ลาย London ผิวหน้าเสมือนหินธรรมชาติที่ได้รับแรงบันดาลใจมาจากความสวยงามของท้องถนนในแถบยุโรป 

ภาพ: จากพื้นทางเดินอันแสนโรแมนติกในอิตาลี ถูกถ่ายทอดลวดลายลงบน Stamp Pave ลาย Como และ Naple จนเกิดเป็นเส้นสายที่สงบและผ่อนคลาย

ภาพ: ให้ความรู้สึกคลาสสิกและเพิ่มมิติให้กับพื้นทางเดิน ด้วยกระเบื้องปูพื้น Stamp Pave ลาย Milano ผิวสัมผัสของกระเบื้องเสมือนลายหินที่แตกออกอย่างเป็นธรรมชาติ ให้ความรู้สึกคล้ายเดินเล่นอยู่ในสวนต่างประเทศ 

ภาพ: Stamp Pave ลาย Tuscany ด้วยกระเบื้องทรงกึ่งวงกลมที่มีรายละเอียดของลายหินที่ก่อให้เกิดลวดลายต่อเนื่องและลงตัว สามารถนำมาจัดวางสลับสีสันให้เกิดเป็นแพทเทิร์นที่แปลกตาและน่าหลงใหล 

ภาพ: แบ่งสัดส่วนการจัดวางกระเบื้องปูพื้น Stamp Pave ลาย Florence ให้เป็นเส้นทางตามการก้าวเดิน พื้นที่ด้านข้างโรยหินกรวดสีขาวและดำขนานไปกับทางเดินยาว เพิ่มลูกเล่นน่ารักๆ ให้กับสวนได้อย่างไม่ซ้ำใคร

ภาพ: ผสมผสานความคลาสสิกและความรู้สึกอ่อนหวานโรแมนติกไปด้วยกันอย่างลงตัว ด้วยรูปทรงและเส้นสายของกระเบื้องปูพื้น Stamp Pave ลาย Zofia

       2. หรูหรา ลงตัว ในแบบคลาสสิก ด้วย Carpet Stone กระเบื้องปูพื้นที่นำรูปทรงเรขาคณิตมาจัดวางอย่างลงตัว โดยมีตาข่ายช่วยยึดอยู่ด้านหลัง เพื่อเรียงร้อยก้อนคอนกรีตให้เป็นรูปทรงต่างๆ อย่างเช่น ทรงพัด รูปทรงที่โค้งเว้า ช่วยเพิ่มความหรูหราและโอ่โถงให้กับพื้นที่ได้มากยิ่งขึ้น หรือจะเป็นทรงโค้งแบบครึ่งวงกลม เมื่อนำมาประกบกันก็จะได้วงกลมที่สมบูรณ์ เพิ่มความโดดเด่นให้กับพื้นที่ แต่หากชอบความเป็นธรรมชาติ อาจเลือกรูปทรงอิสระ อย่างรุ่น Natutal ที่ให้ความคลาสสิกและสวยงาม เสมือนเดินอยู่ท่ามกลางธรรมชาติ Carpet Stone สามารถปูพื้นทางเดินในสวน ลานจอดรถ และพื้นที่อเนกประสงค์ต่างๆ เพื่อให้ได้บรรยากาศของความคลาสสิกและสวยงามได้ตามต้องการ 

B.jpg